W lesie nadal są grzyby :) Zachęcam do weekendowych spacerów i poszukiwań, zwłaszcza tych z Was, którzy
potraficie odróżnić te jadalne. Już z kilku sztuk można wyczarować pyszny sos w
kilkanaście minut. Pyszny z chrupiącą grzanką z pełnoziarnistego pieczywa lub
jako dodatek do mięs, kopytek, placków ziemniaczanych, bądź też w wersji pasty
z makaronem al’dente lub risotto. Własnoręcznie
zebrane grzyby można zastąpić tymi zakupionymi na starganie lub zwykłymi
pieczarkami, choć to już nie to samo.
Danie na obiad lub kolację.
Danie na obiad lub kolację.
Składniki:
- 150 g makaron Pappardelle (lub penne,tagliatelle, farfalle, fusilli…),
- 250 g świeżych grzybów,
- 200 g młodej dyni Hokkaido lub piżmowej (ze skórą),
- 150 g serka śmietankowego,
- 2 łyżki masła,
- 1 szalotka lub ½ cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- kilka gałązek tymianku,
- szczypiorek,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- oliwa do smażenia,
- 5 łyżek tartego parmezanu, grana padano lub owczego pecorino,
- sól i pieprz biały do smaku.
Przygotowanie:
- Oczyszczone grzyby pokroić na plasterki. Dynie pokroić w drobną kostkę razem ze skórą. Jeśli nie macie dyni Hokkaido lub piżmowej, a posiadany egzemplarz ma twardą skórę, trzeba ją wcześniej obrać nożem.
- Makaron ugotować al’dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skracając czas gotowania o 2-3 minuty.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie (ok. 3 minut), dodać dynię, dusić na wolnym ogniu (ok. 10 minut), podlać 3-4 łyżkami wody z makaronu, dodać grzyby i świeży tymianek, dusić 5 minut.
- Dodać serek, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do sosu przełożyć makaron, dodać masło, dusić na małym ogniu 1-2 minuty. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dodać kilka łyżek wody, w której gotował się z makaronu.
- Przed podaniem posypać tartym serem, listkami tymianku i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz