9/20/2014

Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym

W lesie nadal są grzyby :)  Zachęcam do weekendowych spacerów i poszukiwań, zwłaszcza tych z Was, którzy potraficie odróżnić te jadalne. Już z kilku sztuk można wyczarować pyszny sos w kilkanaście minut. Pyszny z chrupiącą grzanką z pełnoziarnistego pieczywa lub jako dodatek do mięs, kopytek, placków ziemniaczanych, bądź też w wersji pasty z makaronem al’dente lub risotto. Własnoręcznie zebrane grzyby można zastąpić tymi zakupionymi na starganie lub zwykłymi pieczarkami, choć to już nie to samo.

Danie na obiad lub kolację.



Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:
  • 150 g makaron Pappardelle (lub penne,tagliatelle, farfalle, fusilli…),
  • 250 g świeżych grzybów,
  • 200 g młodej dyni Hokkaido lub piżmowej (ze skórą),
  • 150 g serka śmietankowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 szalotka lub ½ cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka gałązek tymianku,
  • szczypiorek,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • oliwa do smażenia,
  • 5 łyżek tartego parmezanu, grana padano lub owczego pecorino,
  • sól i pieprz biały do smaku.

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone grzyby pokroić na plasterki. Dynie pokroić w drobną kostkę razem ze skórą. Jeśli nie macie dyni Hokkaido lub piżmowej, a posiadany egzemplarz ma twardą skórę, trzeba ją wcześniej obrać nożem. 
  2. Makaron ugotować al’dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skracając czas gotowania o 2-3 minuty.
  3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie (ok. 3 minut), dodać dynię, dusić na wolnym ogniu (ok. 10 minut), podlać 3-4 łyżkami wody z makaronu, dodać grzyby i świeży tymianek, dusić 5 minut.
  4. Dodać serek, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do sosu przełożyć makaron, dodać masło, dusić na małym ogniu 1-2 minuty. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dodać kilka łyżek wody, w której gotował się z makaronu. 
  5. Przed podaniem posypać tartym serem, listkami tymianku i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem.

 


Grzyby Dynia na słodko i słono

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger