poniedziałek, 29 września 2014

Krem z pieczonych pomidorów z sosem śmietankowo-cydrowym

Pyszna, kremowa zupa pomidorowa. Pieczenie wydobywa z pomidorów naturalną słodycz, i to nie jest już zwykła pomidorowa. Dodatkowy smaczek to sos cydro-bazyliowy, udane połączenie.
Oczywiście można ją podawać z innymi ulubionymi dodatkami (grzankami, paluszkami grissini, serowymi chipsami),  lub bez dodatków. Polecam ją (jak i inne zupy warzywne) także na śniadanie. Można ją przygotować wieczorem i rano tylko odgrzać.






Czas przygotowania: 40 minut
Porcje: 2

Składniki:

  • 6 pomidorów,
  • 150 g serka śmietankowego Almette,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 l bulionu,
  • 4 łyżki masła,
  • Garść listków bazylii,
  • 150 ml Cydru Lubelskiego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżki orzeszków piniowych do dekoracji,
  • Cukier,
  • Sól,
  • Pieprz Cayenne,
  • Kilka gałązek tymianku,
  • Ocet balsamiczny,
  • Oliwa.
Przygotowanie:
  1. Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na maśle. Pomidory przeciąć na pół, usunąć zdrewniałe części, położyć na cebuli, posypać solą, pieprzem i szczyptą cukru, skropić octem balsamicznym, dodać gałązki tymianku, dusić 5 minut.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
  2. Przygotować sos: listki bazylii zblanszować (1 minuta we wrzącej wodzie, przełożyć do wody z lodem). Cydr zagotować, zredukować do 3 łyżek, zmiksować z odciśniętą bazylią, sokiem z cytryny i oliwą (oliwę dodawać stopniowo do uzyskania konsystencji gęstej śmietany). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Orzeszki zrumienić na patelni.
  4. Pomidory przestawić na kuchenkę, dodać bulion, serek Almette, zmiksować blenderem, gotować 5 minut.
  5. Przed podaniem polać sosem cydrowo-bazyliowym i posypać orzeszkami. Podawać z grzankami.



3 komentarze:

  1. Świetna zupa :)
    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie, trzeba przygotować jesienną zupę z kaszą :
    http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html
    Oczywiście są nagrody:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za zaproszenie, "coś dorzucę do garnka" ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, jestem pewna, że smakowała wybornie :) Uwielbiam takie aromatyczne kremy :)

    OdpowiedzUsuń