wtorek, 30 września 2014

Figi z kremem pieprzowo-cytrynowym i dziką różą, serwowane na szałwiowych grzankach

Minęły już czasy, kiedy rozkosz smaku świeżych fig była dostępna jedynie dla wybrańców, podróżujących w cieplejsze rejony kontynentu. Warto po nie sięgać z uwagi na walory smakowe i lecznicze. Zwłaszcza jesienią, bo podnoszą odporność organizmu i działają antybakteryjnie, a zawarty w nich magnez wzmacnia serce i redukuje stres.

Śniadanie, najważniejszy posiłek dnia, często z dużą dawką stresu, spożywane w pośpiechu albo ograniczone do wypicia kawy. Możecie przygotować szybkie grzanki na maśle szałwiowym, z figą i puszystym kremem serowym, z ulubioną konfiturą słodką albo pikantną, lub skropić je sosem balsamicznym. Figi doskonale łączą się ze wszystkimi smakami. 





Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 4

Składniki:
  • 8 kromek pieczywa tostowego,
  • 150 g serka Almette z kolorowym pieprzem,
  • 3 świeże figi,
  • 4 listki szałwii,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny,
  • 3 łyżki konfitury z owoców dzikiej róży,
  • Szczypta soli i cukru,
  • Kilka ziaren czerwonego pieprzu i kiełki lucerny do dekoracji.
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzać masło i oliwę z listkami szałwii, smażyć 30 s, dołożyć pieczywo, opiec z każdej strony.
  2. Serek wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i cukrem.
  3. Na każdej chrupiącej grzance wyłożyć porcję kremu pieprzowego-cytrynowego, plaster figi, kiełki i kleks konfitury różanej, posypać kolorowym pieprzem.



2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Mona jedz, bo nie tuczą... Ale jeśli jesteś w pracy jeszcze przez jakiś czas, hmm... wizualizuj :) to pomaga

      Usuń