9/02/2014

Czekoladowe naleśniki na lawendowym zabajone


W mim ogródku kwitnie lawenda, stąd pomysł na pyszny deser czekoladowo-lawendowy. To takie rozpustne śniadanko lub wykwintny deser. Duża porcja owoców na czekoladowych naleśnikach przełożonych masą serowo-śmietanową, otulona lawendowym zabajone. No i nie byłabym sobą, gdybym nie wsadziła do niego kilku kwiatków ;)








Ciasto naleśnikowe: 

½ szkl. mąki pszennej,
2 czubate łyżki kakao,
1 szkl. Prosecco,
1 łyżka oleju kokosowego,
2 łyżeczki cukru,
Szczypta soli.

Nadzienie:

  • 150 g śmietankowego serka (Mascarpone lub Almette),
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 3 łyżki miodu akacjowego,
  •  Sok i skórka otarta z jednej cytryny,
  •  4 płatki żelatyny.


Zabajone:
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 5 kwiatów lawendy,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1/5 szklanki Prosecco.


Do podania:

  • 1 szkl. owoców jagodowych,
  • kwiaty lawendy,


Przygotowanie:


  1. Żelatynę namoczyć w 30 ml zimnej wodzie, po 5 minutach podgrzać do rozpuszczenia, wystudzić. 
  2. Serek utrzeć z miodem, skórką z cytryny i 2 łyżkami soku. Połowę śmietany ubić, wymieszać z serkiem i żelatyną, odstawić do zamrażarki. 
  3. Wymieszać składniki ciasta naleśnikowego, usmażyć, wystudzić, wyciąć małe krążki. Placuszki układać warstwami przekładając na wpół ściętą śmietaną, całość schłodzić w zamrażarce.
  4. Pozostałą śmietanę podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut z dodatkiem 5 kwiatów lawendy, nie dopuszczając do zagotowania, odcedzić. Żółtka ubić z cukrem do białości w metalowej misce, miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą i ubijać dalej stopniowo dodając wino i lawendową śmietanę. Gdy masa zgęstniej zdjąć z pary, ubijać jeszcze 1 minutę, wystudzić. 
  5. Zabajone wylać na talerz, na środku postawić piramidkę z naleśników, udekorować owocami i kwiatami lawendy.









Naleśniki na 100 sposobów

2 komentarze:

  1. bardzo smakowicie wyglądają te naleśniki :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak smakują :)
      Prosecco lub inne wino musujące świetnie się sprawdza w naleśnikach.

      Usuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger