W mim ogródku kwitnie lawenda, stąd pomysł na pyszny deser czekoladowo-lawendowy. To takie rozpustne śniadanko lub wykwintny deser. Duża porcja owoców na czekoladowych naleśnikach przełożonych masą serowo-śmietanową, otulona lawendowym zabajone. No i nie byłabym sobą, gdybym nie wsadziła do niego kilku kwiatków ;)
Ciasto naleśnikowe:
• ½ szkl. mąki pszennej,
• 2 czubate łyżki kakao,
• 1 szkl. Prosecco,
• 1 łyżka oleju kokosowego,
• 2 łyżeczki cukru,
• Szczypta soli.
Nadzienie:
- 150 g śmietankowego serka (Mascarpone lub Almette),
- 200 ml śmietany 30%,
- 3 łyżki miodu akacjowego,
- Sok i skórka otarta z jednej cytryny,
- 4 płatki żelatyny.
Zabajone:
- 200 ml śmietany 30%,
- 5 kwiatów lawendy,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki cukru,
- 1/5 szklanki Prosecco.
Do podania:
- 1 szkl. owoców jagodowych,
- kwiaty lawendy,
Przygotowanie:
- Żelatynę namoczyć w 30 ml zimnej wodzie, po 5 minutach podgrzać do rozpuszczenia, wystudzić.
- Serek utrzeć z miodem, skórką z cytryny i 2 łyżkami soku. Połowę śmietany ubić, wymieszać z serkiem i żelatyną, odstawić do zamrażarki.
- Wymieszać składniki ciasta naleśnikowego, usmażyć, wystudzić, wyciąć małe krążki. Placuszki układać warstwami przekładając na wpół ściętą śmietaną, całość schłodzić w zamrażarce.
- Pozostałą śmietanę podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut z dodatkiem 5 kwiatów lawendy, nie dopuszczając do zagotowania, odcedzić. Żółtka ubić z cukrem do białości w metalowej misce, miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą i ubijać dalej stopniowo dodając wino i lawendową śmietanę. Gdy masa zgęstniej zdjąć z pary, ubijać jeszcze 1 minutę, wystudzić.
- Zabajone wylać na talerz, na środku postawić piramidkę z naleśników, udekorować owocami i kwiatami lawendy.
bardzo smakowicie wyglądają te naleśniki :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńI tak smakują :)
UsuńProsecco lub inne wino musujące świetnie się sprawdza w naleśnikach.