piątek, 5 września 2014

Aksamitny krem dyniowy z cukinią i pistacjami z nutą rozmarynu

Jesień dynią stoi...
Moja ulubiona Hokkaido stoi z całą rodzinką, w sumie 5 sztuk, więc będzie się działo. Na pierwszy ogień ekspresowa zupa z serkiem Almette, który nadaje jej wyjątkowy smak i gładkość. Efekt finalny to gorący, pikantny krem pachnący rozmarynem, dietetyczne spaghetti z cukinii Al Dente, kwaskowo-limonowa śmietana wolno rozpływająca się w zupie oraz chrupiące pistacje.


Smacznej jesieni :)









Składniki:
  • 150 g serka śmietankowego Almette,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 1 l bulionu,
  • 2 małe dynie Hokkaido,
  • 1 zielona cukinia,
  • 2 ziemniaki,
  • ½ cebuli,
  • 1 marchewka,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • Garść wyłuskanych pistacji,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki Harisy,
  • 2 limonki,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • Sól i biały pieprz do smaku.
Przygotowanie:
  1. Warzywa umyć i osuszyć, ziemniaki i marchewkę obrać. Cukinię pociąć na cienkie słupki w kształcie spaghetti, wrzucić do wrzącej wody na 3 minuty, odcedzić, włożyć do zimnej wody z kostkami lodu. Z dyń odciąć góry, usunąć gniazda nasienne, wydrążyć pozostawiając ok. 1 cm brzeg.
  2. W rondlu zeszklić na maśle posiekaną cebulę, dodać pokrojony miąższ dyni, ½ łyżeczki posiekanego rozmarynu, smażyć na małym ogniu. Po 5 minutach dodać bulion, harisę oraz marchewkę i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, gotować 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać serek Almette, zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wrzątku, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać sok i skórkę otartą z jednej limonki oraz żelatynę, wymieszać, schłodzić w zamrażarce (5 minut). Pistacje posiekać, ze śmietany uformować 2 kulki przy pomocy łyżki do lodów, obtoczyć w pistacjach.
  4. Do dyń wlać zupę, na środku umieścić garść cukiniowego spaghetti, na wierzchu położyć kulkę śmietany. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz